Avui124
Mensual2924
Visites142095

Traductor

Catalan English French German Portuguese Russian Spanish

                      

L’entorn del parc

 

El Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa es localitza a la parròquia de la Massana, a l’extrem nord-oest del país. Aquesta parròquia té una superfície de 65 Km quadrats i una població resident d’unes 10.000 persones. Limita al sud amb la parròquia d’Andorra la Vella i la d’Escaldes-Engordany, a l’est amb la d’Encamp i la d’Ordino, sobretot, al nord amb França, i a l’oest amb Catalunya.

La població massanenca es distribueix entre els següents nuclis de població: la Massana, capital parroquial, Escàs, Sispony, Anyòs, l’Aldosa, Erts, Xixerella, Pal, el Mas de Ribafeta i Arinsal.

 

Festes

 

 • Festes populars

5 de gener. Cavalcada de Reis. La Massana

17 de gener. Sant Antoni. Missa i escudella. La Massana

Febrer. Carnaval. La Massana

23 de juny. Revetlla de Sant Joan. La Massana

31 d´octubre. La Castanyada. La Massana.

17 de novembre. Festa de sant Iscle i santa Victòria. La Massana.

30 de novembre. Sant Andreu d’Arinsal. Arinsal.

 • Festes Majors

Sispony. St. Joan. 23-24 de juny.

Pal. St. Climent. 25-26 de juny.

Anyós. St. Cristòfol. 10 de juliol.

Roser de la Massana. Segon diumenge de juliol.

Erts. Tercer cap de setmana de juliol.

L’Aldosa. Segon cap de setmana d’agost.

La Massana. L’Assumpció. 15 d’agost.

La Massana. St. Roc. 16 d’agost.

Arinsal. Penúltim cap de setmana d’agost.

 

Museus i Esglésies

 

 • Centre d’interpretació Andorra romànica 

El Centre d’interpretació Andorra romànica dóna l’oportunitat de descobrir de manera senzilla l’evolució del romànic a les valls des del moment en què es concep com a estil fins al final del segle XII. El romànic de la parròquia és representat per les esglésies de Sant Cristòfol d’Anyòs i de Sant Climent de Pal, sobretot. A prop del Parc Natural hi ha les capelles romàniques de Sant Romà d’Erts i de Sant Andreu d’Arinsal

El Centre d’interpretació del romànic tracta totes i cadascuna de les manifestacions artístiques, des de les parts d’una església fins a la plasmació de les pintures i el seu procés d’elaboració, sense oblidar altres mostres d’art. Un audiovisual i una exposició permeten aprendre les característiques principals d’aquest estil artístic.

Horaris

Del mes de maig fins a octubre: 10-14 h i 15-18 h (juliol i agost fins les 19 h). Diumenges tarda i dilluns tancat.

Tel.: +376 839 555

 • Sant Cristòfol d’ Anyós 

De base romànica del segle XII, però molt modificada entre els segles XVI i XIX. Encara s’hi conserva un sant sopar d’estil protogòtic datat del segle XIV. S’hi pot veure un retaule realitzat per Joan de Monterde del segle XVI i un cicle pictòric de la mateixa època dedicat a St. Cristòfol.

Horaris

Durant els mesos de juliol i agost (visita guiada gratuïta)

Tel. +376 835 693

 • La Farga Rossell

És una de les fargues més importants d’Andorra, i la darrera en tancar les seves portes l’any 1876, davant la impossibilitat de competir amb la producció de ferro produït pels alts forns. Actualment, totalment rehabilitada, s’hi pot veure tot el procés de fabricació i tractament del ferro fins a convertir-lo en lingots per a la seva comercialització a partir del suport audiovisual, així com una demostració d’estirament de cues amb el martinet per obtenir els lingots de ferro.

Horaris:

De maig a octubre: 10-14 h i 15-18 h (juliol i agost fins les 19 h). Diumenges tarda i dilluns tancat.

Tel.: +376 835 852

 • Casa Rull

L’ història viva d’un país. Poder admirar les condicions de vida d’una família benestant andorrana de segles enrere és tot un privilegi. La conservació i restauració de la Casa Rull permet tornar al passat i apreciar la importància de les cases andorranes en una societat de muntanya.

Horaris:

De maig aoctubre: 10-14 h i 15-18 h (juliol i agost fins les 19 h). Diumenges tarda i dilluns tancat.

Tel.: +376 836 919 .

 • Museu del Còmic

Els amants del còmic tenen un punt de trobada a la Massana. A la Plaça de les Fontetes, el museu acull periòdicament exposicions d’autors consagrats a nivell mundial: Antonio Bernal, Alfonso Font, Philippe Xavier, Ana Miralles, etc ... Entrada gratuïta.

Horaris:

De Dimarts a Divendres: de 15h a 17h. Dissabte: de 10h a 13h i de 15h a 20h.

Tel.: (+376) 838 919 / (+376) 835 693

Informació i central de reserves:

Tel.: (+376) 839 760

Correu: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Muntanya i esports

La parròquia de la Massana acull les estacions d’esquí de Pal i Arinsal que, juntament amb la d’Ordino-Arcalís, formen el domini esquiable de Vallnord, un dels més grans d’Europa. A l’estiu s’hi poden realitzar nombroses activitats:

 

 • Circuit de BMX i àrea de Bike trial d’Arinsal

Circuit ideal per la practica del BMX, aquest circuit és permanent i es situa a l’aparcament del Prat de la Berca d’Arinsal.

 • Vallnord Bike Park La Massana

Vallnord Bike Park La Massana s’ha convertit en un referent al sud d’Europa per la qualitat de les seves instal·lacions i per tenir els circuits més variats. El bike park de la Massana ofereix als amants de la BTT més de quaranta quilòmetres de descens, amb diferents graus de dificultat i amb desnivells que superen els mil metres. Tot, concentrat a l´estació de Pal de la Massana.

 • Vallnord Mountain Park

Vallnord no tanca per vacances. Al maig comença una nova temporada d’estiu amb activitats dirigides a tots els públics.  L´estació de Pal concentra les atraccions infantils i les activitats d’aventura. 

Informació:

Vallnord: Tel.: +376 878 000

Correu:  www.vallnord.com

 

· Via ferrada Roc de la Coma d’Erts

La via ferrada d’Erts puja pel costat esquerre per llargs ressalts equipats amb cadenes. A la via trobarem els millors trams aeris lleugerament esportius, 435 metres que combinen trams verticals amb horitzontals.

.Escalada Roc de la Coma d’Erts i Sant Antoni de la Grella

Trobem un sector d’escalada amb un total de 14 vies amb graus de dificultat baixa i mitjana. El cim es troba a 1.650 metres i el temps d’ascensió és d’una hora i mitja, amb un desnivell de 190 metres. A Sant Antoni de la Grella, tenim un sector equipat amb 18 vies amb un grau de dificultat 5è – 7c.

.Pich & Put El Torrent

La temporada de golf a Xixerella comença el mes d’abril i s’acaba a final del mes d’octubre depenent de la meteorologia. El camp té 18 forats i permet practicar l’esport del golf envoltat de muntanyes.

Informació

Tel.: (+376) 738 613

Web: www.xixerellapark.com

 

.Ciclisme

A la Massana tenim 3 ports, alguns finals d’etapa de proves ciclistes reconegudes mundialment com la Vuelta a Espanya i el Tour de França. A l’Oficina de Turisme de la Massana trobareu la guia de cicloturisme.

.Pesca

Des de la primavera fins a la tardor, les llicències que permeten pescar en els fèrtils llacs i rius andorrans es poden adquirir a les oficines de turisme.

Per a més informació:

-"Valls del Nord 2016"

-Oficina de Turisme de la Massana (+376 835 693).

  

 
 
 Sant Joan de Sispony 
  
 Sant Andreu d’Arinsal 

  

 

 

 

 

Excursionisme

 

L'excursionisme és la millor manera de conèixer el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, atès que l’espai compta amb un ric patrimoni de vials, camins i corriols d’ús peatonal, que permeten arribar a la major part d’indrets. Els camins estan marcats amb marques grogues o amb les blanques i vermelles del GR o amb les grogues i vermelles del GRP, i hi ha nombrosos elements de senyalització orientativa.

 

Senyalització horitzontal del GRP (Jordi Nicolau-BIOCOM)

  

Exemple de cartell orientatiu del parc (Jordi Nicolau-BIOCOM)

 

Per tot plegat, la pràctica de l’excursionisme està molt estesa a la zona, fins al punt que actualment és l’activitat humana més important a l’interior del parc. L’espai protegit comprèn un ampli ventall d’itineraris i senders en gradació de dificultat, incloses dues variants del sender de llarg recorregut GR-11, que travessa els Pirineus del Mediterrani a l’Atlàntic, i el GRP, recorregut d’uns 100 Km que travessa pràcticament tot Andorra.

  

Excursionistes a la part baixa del camí del refugi de Comapedrosa (Jordi Nicolau-BIOCOM)

 

Per més informació sobre la xarxa de camins del parc, vegeu els apartats Mapa del parc i Equipaments i itineraris.

  

Visites guiades i sortides a cavall

  

Durant l’estiu, el parc ofereix la possibilitat de participar en sortides guiades, a càrrec de guies de muntanya titulats, o de dur a terme passejades a cavall acompanyats per un guia coneixedor del terreny i expert en cavalls. Trobareu més informació a l’apartat Visites guiades.

 

 Excursió a cavall (Jordi Nicolau-BIOCOM)

  

Àrees de repòs

  

A l’interior del parc no està permès encendre foc, però a la perifèria immediata de l’espai protegit hi ha dues àrees de repòs amb bancs, taules i barbacoes. La primera es localitza a la capçalera de la carretera de Comallempla, a la roca de la Sabina, i l’altra es troba al riu Pollós, a poca distància de l’equipament per a l’atenció dels visitants però a l’altre costat (al nord) del dic d’Arinsal. Aquesta darrera permet gaudir de l'espectacular salt d'aigua del riu Pollós i disposa d'un pont que accedeix fins al Circuit Interpretatiu. Per conèixer la situació exacta d’ambdues àrees, vegeu el Mapa del parc. Cal dir, a més, que la primera de les àrees esmentades disposa d’un mirador panoràmic del parc (vegeu l’apartat Equipaments i itineraris).

  

 Aspecte hivernal de l’àrea de repòs de la roca de la Sabina (Jordi Nicolau-BIOCOM)

 

Observació de fauna i flora

 

La gran diversitat d'ambients presents al Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa el converteixen en un indret idoni per descobrir la flora i la fauna pirinenques.

El Circuit Interpretatiu és molt recomanable per conèixer la natura de les zones més baixes (vegeu l’apartat Equipaments i itineraris), i tothom interessat en descobrir les espècies florístiques i faunístiques principals de l’espai protegit té a la seva disposició els fulletons "On observar flora" i "On observar fauna", que descriuen alguns dels indrets més interessants per descobrir la natura del parc.

 

 Safata d’un dels elements de senyalització interpretativa del Circuit Interpretatiu
  
 
 Grupet d’isards (Rupicapra pyrenaica), una de les espècies més emblemàtiques de l’alta muntanya pirinenca (Jordi Nicolau-BIOCOM)

  

Geocerca al Circuit Interpretatiu

 

 

La geocerca (o geocaching) és una activitat ludicoesportiva que consisteix en buscar “tresors” amagats mitjançant un GPS. Actualment existeix una activitat de geocaching al parc, concretament al Circuit Interpretatiu i disponible des de l'1 de juny fins al 31 d'octubre, dirigida a famílies amb nens. En aquest cas els “tresors”, que estan amagats en diferents indrets d'aquest equipament perifèric, són petits recipients plàstics, la situació dels quals es descriu al fulletó corresponent (també disponible en castellà). Dins de cada recipient hi ha un paper amb una frase. Cada frase conté unes paraules ressaltades en un color diferent que haureu d’escriure a la casella corresponent d’aquest full. Aquestes paraules, ordenades correctament formulen una nova paraula. Quan obtingueu totes les paraules podreu formular una pregunta per a poder completar el joc. És important, doncs, que porteu llapis o bolígraf. Si trobeu tots els tresors i retorneu el fulletó omplert al Centre d’Interpretació del Comapedrosa,  a la Caseta del parc o a l’Oficina de Turisme de les Fontetes, a la Massana, rebreu un obsequi

  

 

gyu

Portada del fulletó de geocerca al Circuit Interpretatiu

 

  

 

 

     

Diari de l'explorador

 

 

 

Llibret d'activitats i jocs, adreçat a infants d'entre 5 i 12 anys. El podeu trobar a l'equipament per a l'atenció dels parcs i a l'Oficina de Turisme de la Massana. Amb aquest diari, que també podeu descarregar des d'aquest enllaç (també disponible en castellà), els petits exploradors descobriran els secrets d'aquest espai protegit.

 

 

 

Portada diari explorador

Portada del diari de l'explorador

 

 

 

 Altres activitats

 

A l’interior del parc és possible recollir bolets, fruits del bosc i plantes aromàtiques o medicinals, però sempre respectant la normativa del parc. Alhora, a l’hivern hi podem practicar l’esquí de muntanya o les passejades amb raquetes. En aquest cas, però, és imprescindible que, a part de respectar la normativa, ens informem prèviament del risc d’allaus (vegeu l’apartat que fa referència a Seguretat i riscos naturals).

 

Senderisme

 

Caminar per la muntanya és la manera més senzilla, saludable i divertida de passar un dia amb la família o amb els amics. La Massana t’ofereix una xarxa de camins i recorreguts per diversos boscos, valls i serralades, molts utilitzats antigament pels pastors. Descobriràs el rastre d’una allau, les petjades d’un animal o una espècie vegetal d’alta muntanya.
www.comapedrosa.ad

Excursions guiades a l’estiu.
Tots els dies de la setmana.
Preu: 8€. Infants menors de 12 anys gratuïts.
Més informació i reserves:
Oficina de turisme de la Massana
Tel.: (+376) 835 693
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.  
www.lamassana.ad

Localització i accés

 

El Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa es troba al nord-oest del Principat d’Andorra, petit estat que es troba al bell mig dels Pirineus orientals. S’hi arriba per França, des del nord, o per Catalunya, des del sud.

 

Per carretera

 

Des de Catalunya, l’accés es fa per la Seu d’Urgell, on s’arriba per la N-260 o per la LV-4008. Des d’aquí s’agafa la N-145, que en 10 Km arriba a la frontera de la Farga de Moles. Un cop al Principat se segueix per la CG1 fins a la capital i d’aquí la CG3 fins a la Massana.

Des de França, l’accés es fa per la carretera N-20 fins a Ax-les-Thermes, d’aquí a l’Hospitalet per la N-22 per arribar al punt fronterer del Pas de la Casa i passar el port d’Envalira (2.408 m) o el túnel d’Envalira (de peatge) i seguir la CG2 fins a la capital, des d’on s’agafa la CG3 fins a la Massana. Més informació a www.mobilitat.ad.

   

Amb avió

  

Els dos aeroports més propers al Principat d’Andorra són el de Tolosa i el de Barcelona. Ambdós compten amb una línia regular d’autobusos que els uneix amb el Principat.

Des del primer, la ruta fins a Andorra segueix la carretera N-20 fins a Ax-les-Thermes, d’aquí a l’Hospitalet per la N-22 per arribar al punt fronterer del Pas de la Casa i passar el port d’Envalira (2.408 m) o el túnel d’Envalira (de peatge) i seguir la CG2 fins a la capital, des d’on s’agafa la CG3 fins a la Massana.

Des del de Barcelona hi ha dues rutes principals per arribar al Principat d’Andorra. La primera inclou l’autopista A7 (de peatge), la carretera C-16, el túnel del Cadí (de peatge), la carretera N-260 i la carretera N-145. La segons segueix l’autopista A7 (de peatge), la carretera C-14, la carretera N-260 i la carretera N-145.

   

Amb tren

 

Hi ha tres estacions més o menys properes al Principat d’Andorra, dues a Catalunya (Lleida a 153 Km i Puigcerdà a 60 Km) i una a França (Hospitalet a 40 Km). En trobareu més informació a les pàgines de RENFE i de SNCF. De totes elles surten autobusos que comuniquen amb el Principat.

Des de Lleida cal agafar la carretera C-14 fins a Adrall. Allà passa a anomenar-se N-260 fins a la Seu d’Urgell. Des d’aquí s’agafa la N-145. Un cop al Principat se segueix per la CG1 fins a la capital i d’aquí la CG3 fins a la Massana.

Des de Puigcerdà es pot entrar al Principat pel Pas de la Casa (N-20) i el port (2.408 m) o túnel (de peatge) d’Envalira, o per la Seu d’Urgell (N-260 i N-145).

Des de l’Hospitalet près l’Andorre se segueix la N-22 fins al Pas de la Casa, es passa el port (2.408 m) o túnel (de peatge) d’Envalira i se segueix la CG2 fins a la capital, i d’aquí la CG3 fins a la Massana.

 

 Horaris de transport públic comunal de la Massana 

http://www.lamassana.ad/pdf%20vari/autobus_comunal.pdf

 

autobus comunal

 

Consells de seguretat

 

 

Quan es va a la muntanya és imprescindible fer-ho amb un equipament adequat. Cal dur roba d’abric i impermeable (malgrat ser a l’estiu), perquè el temps pot canviar molt de pressa, i botes de muntanya, a ser possible impermeables. També es bo portar aliments (com per exemple fruita, fruits secs, xocolata, etc.), i és imprescindible dur aigua. Les fonts que trobarem són d’aigua sense tractar i, malgrat que la majoria de vegades és una aigua perfectament bevible, la seva duresa pot comportar algun petit trastorn gàstric si no hi estem avesats. Si es té la sospita que hi ha bestiar pasturant aigües amunt, evitem de beure aigua de rierols i torrents, ja que podríem partir una lleugera intoxicació per contaminació orgànica a causa dels seus excrements. Alhora, sempre és important tenir en compte l’horari (a l’estiu procureu fer les sortides ben d’hora al matí per evitar la calor, que farà augmentar la sensació de cansament, i el risc de tempesta) i, molt especialment, la previsió meteorològica.

 

A la primavera, i molt especialment a l’hivern, cal parar atenció al risc d’allaus (vegeu els punts següents), ja que la major part del parc té un risc marcat, segons les condicions. Fem cas dels butlletins diaris de perill d’allaus, i si cal renunciem a fer l’excursió prevista (la muntanya sempre hi serà!). El fred pot causar més d’un disgust si no duem l’equipament d’abric necessari. Pensem a portar aigua, ja que malgrat el fred, n’hem de beure sovint per mantenir-nos ben hidratats. La sequedat ambiental de l’alta muntanya pot ser molt marcada, encara que la presència de neu ens pugui fer pensar el contrari.

 

Aspecte hivernal de la vall de Comapedrosa (Jordi Nicolau-BIOCOM)

  

 Tempesta d’hivern al parc (Josep Argelich-BIOCOM)

 

 

A l’estiu, així com també als dies assolellats d’hivern, és important dur crema protectora per a la pell i els llavis (especialment si pugem a algun cim, on la radiació és més intensa), barret o gorra i ulleres de sol.

 

A la tardor el sol no pica tant, però els canvis de temps poden ser sobtats i anar acompanyats de baixades brusques de temperatura.

 

 

Riscos naturals

 

 

Les allaus representen el risc geològic més estudiat de la zona. Hi ha identificades 9 zones d’allaus al sector d’Arinsal i 14 al sector del Comapedrosa. A la zona de l’Aspre de les Fonts i de la Clotada de les Fonts hi ha una instal•lació de gàsex per a la prevenció d’allaus, i al canal de l’Avier s’han instal•lat recentment uns paraallaus. Alhora, a l’accés principal del parc trobem el dic d’Arinsal, que es construí a resultes dels efectes de la gran allau de 8 de febrer de 1996. Com a mesura de prevenció s'ha de planificar l'itinerari abans de sortir de casa. Els principals aspectes a tenir en compte són els següents:

 

 • Consulta del Butlletí de Perill d'Allaus: estat del mantell nival, perill d'allaus i tendència.
 • Consulta de la predicció meteorològica: estat i evolució del temps.
 • Pensar l'itinerari sobre un mapa, tenint en compte els possibles llocs perillosos i adaptar el recorregut a la situació de perill prevista, possibilitat de rutes alternatives, etc.
 • Consultar les guies d'itineraris existents sobre la zona, consulteu també a altres persones que coneguin la zona (guardes de refugi, ...).
 • Adapteu l'excursió a les dimensions del grup, nivell físic i tècnic dels companys, material de què es disposa i el seu estat, etc.

 

Gàsex de les Fonts (Jordi Nicolau-BIOCOM)

 

 Paraallaus del canal de l’Avier (Jordi Nicolau-BIOCOM)

 

 

Abans de sortir no hem d'oblidar, sobretot, el material bàsic de seguretat per persona: ARVA (aparell de recerca de víctimes d'allaus), pala i bastons sonda. Caldrà informar del lloc on es preveu realitzar l'itinerari. En cas d'accident això facilitarà la recerca. En sortir posarem l'ARVA en emissió (previ control del funcionament) encara que ens doni la sensació que no hi ha perill. Podeu informar-vos del risc d’allaus a les adreces electròniques que s’esmenten a l’apartat Previsió meteorològica i butlletins de perill d’allaus.

 

Efecte sobre la vegetació de la gran allau del 8 de febrer de 1996 (Jordi Nicolau-BIOCOM)

  

Tempestes

 

 

A l’estiu són molt freqüents les tronades, sobretot a les tardes. Cal renunciar a fer excursions quan la previsió anuncia risc fort de tempesta, ja que la caiguda de llamps és molt perillosa. Les pedregades violentes també poden resultar perilloses. En cas que ens sorprengui una tempesta i no tinguem cap refugi a prop, el millor és evitar lescrestes, els colls, les baumes i els arbres isolats. També és recomanable despendre’s del material metàl•lic i allunyar-se’n. Si és possible ens arrecerarem en algun lloc que no sobresurti gaire o al bosc (però no a sota d’arbres sols, hi insistim).

 

 

Despreniments

 

 

Després de fortes pluges cal ser prudents i evitar de passar per llocs on pot haver despreniments de roques, esllavissades de terra i crescudes de rius i torrents. El sentit comú és, sens dubte, la millor prevenció.

 

 

Previsió meteorològica i butlletins de perill d’allaus

 

 

Trobareu la previsió meteorològica nacional, així com l’estimació del risc d’allaus, a la Web de Meteorologia del Govern d’Andorra, però també us poden ésser d’utilitat les pàgines del Servei Meteorològic de Catalunya i del Servei Meteorològic de França.

 

 

Gaudeix de la muntanya amb seguretat

 

Amb l’objectiu de difondre a la població d’Andorra (i de fora d’Andorra) els coneixements bàsics sobre la a neu, les allaus i la seguretat hivernal es va decidir crear un “espai” per aquest fi.

L’EDNA (Espai de Neu i Allaus) és la unió de tres organismes andorrans (GRIM –Grup de Rescat en Muntanya d’Andorra-, EFPEM – Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya- i CENMA –Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra-). S’ha creat per oferir un espai obert a tots els professionals i experts del sector perquè puguin aportar treballs i estudis que contribueixin a un millor coneixement i divulgació dels temes relacionats amb la neu, les allaus i la prevenció i seguretat en terreny de muntanya.

Podeu descarregar una petita guia de seguretat en terreny d’allaus i d’altres informacions d’utilitat en els següents enllaços:

 • http://www.iea.ad/images/stories/Documents/EDNA/guia_nivo.pdf
 • http://www.iea.ad/images/stories/Documents/EDNA/Guia_seguretat_Allaus.pdf

Més informació:

Tel.: (+ 376) 742 630

Correu: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Web: http://www.iea.ad/edna

 

sdsdsdsd

 

Fulletó informatiu

 

Podeu descarregar el nou fulletó informatiu (2016) del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa en format PDF en el següent enllaç: Tríptic 2016. També el podeu sol·licitar en format paper a la caseta del parc, al Centre d’Interpretació del Comapedrosa, ambdós ubicats a Arinsal, i a l’oficina de turisme de la Massana.

 

t

 

 

 

Mapa del parc

 

A l’enllaç següent podeu descarregar el "Mapa detallat del parc", que mostra la situació dels principals equipaments i itineraris.

 

 

m
Representació cartogràfica esquemàtica dels principals senders del parc

 

 

 

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates