Avui124
Mensual2924
Visites142095

Traductor

Catalan English French German Portuguese Russian Spanish

                      

Consells de seguretat

 

 

Quan es va a la muntanya és imprescindible fer-ho amb un equipament adequat. Cal dur roba d’abric i impermeable (malgrat ser a l’estiu), perquè el temps pot canviar molt de pressa, i botes de muntanya, a ser possible impermeables. També es bo portar aliments (com per exemple fruita, fruits secs, xocolata, etc.), i és imprescindible dur aigua. Les fonts que trobarem són d’aigua sense tractar i, malgrat que la majoria de vegades és una aigua perfectament bevible, la seva duresa pot comportar algun petit trastorn gàstric si no hi estem avesats. Si es té la sospita que hi ha bestiar pasturant aigües amunt, evitem de beure aigua de rierols i torrents, ja que podríem partir una lleugera intoxicació per contaminació orgànica a causa dels seus excrements. Alhora, sempre és important tenir en compte l’horari (a l’estiu procureu fer les sortides ben d’hora al matí per evitar la calor, que farà augmentar la sensació de cansament, i el risc de tempesta) i, molt especialment, la previsió meteorològica.

 

A la primavera, i molt especialment a l’hivern, cal parar atenció al risc d’allaus (vegeu els punts següents), ja que la major part del parc té un risc marcat, segons les condicions. Fem cas dels butlletins diaris de perill d’allaus, i si cal renunciem a fer l’excursió prevista (la muntanya sempre hi serà!). El fred pot causar més d’un disgust si no duem l’equipament d’abric necessari. Pensem a portar aigua, ja que malgrat el fred, n’hem de beure sovint per mantenir-nos ben hidratats. La sequedat ambiental de l’alta muntanya pot ser molt marcada, encara que la presència de neu ens pugui fer pensar el contrari.

 

Aspecte hivernal de la vall de Comapedrosa (Jordi Nicolau-BIOCOM)

  

 Tempesta d’hivern al parc (Josep Argelich-BIOCOM)

 

 

A l’estiu, així com també als dies assolellats d’hivern, és important dur crema protectora per a la pell i els llavis (especialment si pugem a algun cim, on la radiació és més intensa), barret o gorra i ulleres de sol.

 

A la tardor el sol no pica tant, però els canvis de temps poden ser sobtats i anar acompanyats de baixades brusques de temperatura.

 

 

Riscos naturals

 

 

Les allaus representen el risc geològic més estudiat de la zona. Hi ha identificades 9 zones d’allaus al sector d’Arinsal i 14 al sector del Comapedrosa. A la zona de l’Aspre de les Fonts i de la Clotada de les Fonts hi ha una instal•lació de gàsex per a la prevenció d’allaus, i al canal de l’Avier s’han instal•lat recentment uns paraallaus. Alhora, a l’accés principal del parc trobem el dic d’Arinsal, que es construí a resultes dels efectes de la gran allau de 8 de febrer de 1996. Com a mesura de prevenció s'ha de planificar l'itinerari abans de sortir de casa. Els principals aspectes a tenir en compte són els següents:

 

  • Consulta del Butlletí de Perill d'Allaus: estat del mantell nival, perill d'allaus i tendència.
  • Consulta de la predicció meteorològica: estat i evolució del temps.
  • Pensar l'itinerari sobre un mapa, tenint en compte els possibles llocs perillosos i adaptar el recorregut a la situació de perill prevista, possibilitat de rutes alternatives, etc.
  • Consultar les guies d'itineraris existents sobre la zona, consulteu també a altres persones que coneguin la zona (guardes de refugi, ...).
  • Adapteu l'excursió a les dimensions del grup, nivell físic i tècnic dels companys, material de què es disposa i el seu estat, etc.

 

Gàsex de les Fonts (Jordi Nicolau-BIOCOM)

 

 Paraallaus del canal de l’Avier (Jordi Nicolau-BIOCOM)

 

 

Abans de sortir no hem d'oblidar, sobretot, el material bàsic de seguretat per persona: ARVA (aparell de recerca de víctimes d'allaus), pala i bastons sonda. Caldrà informar del lloc on es preveu realitzar l'itinerari. En cas d'accident això facilitarà la recerca. En sortir posarem l'ARVA en emissió (previ control del funcionament) encara que ens doni la sensació que no hi ha perill. Podeu informar-vos del risc d’allaus a les adreces electròniques que s’esmenten a l’apartat Previsió meteorològica i butlletins de perill d’allaus.

 

Efecte sobre la vegetació de la gran allau del 8 de febrer de 1996 (Jordi Nicolau-BIOCOM)

  

Tempestes

 

 

A l’estiu són molt freqüents les tronades, sobretot a les tardes. Cal renunciar a fer excursions quan la previsió anuncia risc fort de tempesta, ja que la caiguda de llamps és molt perillosa. Les pedregades violentes també poden resultar perilloses. En cas que ens sorprengui una tempesta i no tinguem cap refugi a prop, el millor és evitar lescrestes, els colls, les baumes i els arbres isolats. També és recomanable despendre’s del material metàl•lic i allunyar-se’n. Si és possible ens arrecerarem en algun lloc que no sobresurti gaire o al bosc (però no a sota d’arbres sols, hi insistim).

 

 

Despreniments

 

 

Després de fortes pluges cal ser prudents i evitar de passar per llocs on pot haver despreniments de roques, esllavissades de terra i crescudes de rius i torrents. El sentit comú és, sens dubte, la millor prevenció.

 

 

Previsió meteorològica i butlletins de perill d’allaus

 

 

Trobareu la previsió meteorològica nacional, així com l’estimació del risc d’allaus, a la Web de Meteorologia del Govern d’Andorra, però també us poden ésser d’utilitat les pàgines del Servei Meteorològic de Catalunya i del Servei Meteorològic de França.

 

 

Gaudeix de la muntanya amb seguretat

 

Amb l’objectiu de difondre a la població d’Andorra (i de fora d’Andorra) els coneixements bàsics sobre la a neu, les allaus i la seguretat hivernal es va decidir crear un “espai” per aquest fi.

L’EDNA (Espai de Neu i Allaus) és la unió de tres organismes andorrans (GRIM –Grup de Rescat en Muntanya d’Andorra-, EFPEM – Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya- i CENMA –Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra-). S’ha creat per oferir un espai obert a tots els professionals i experts del sector perquè puguin aportar treballs i estudis que contribueixin a un millor coneixement i divulgació dels temes relacionats amb la neu, les allaus i la prevenció i seguretat en terreny de muntanya.

Podeu descarregar una petita guia de seguretat en terreny d’allaus i d’altres informacions d’utilitat en els següents enllaços:

  • http://www.iea.ad/images/stories/Documents/EDNA/guia_nivo.pdf
  • http://www.iea.ad/images/stories/Documents/EDNA/Guia_seguretat_Allaus.pdf

Més informació:

Tel.: (+ 376) 742 630

Correu: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Web: http://www.iea.ad/edna

 

sdsdsdsd

 

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates