Avui123
Mensual2923
Visites142094

Traductor

Catalan English French German Portuguese Russian Spanish

                      

24 d'octubre de 2015. Introducció a la geologia del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa
 
Sortida guiada per descobrir la geologia d'un dels espais naturals més emblemàtics d'Andorra
 
Activitat gratuïta organitzada pel CENMA (Centre d'estudis de la neu i de la muntanya) de l'Institut d'Estudis Andorrans i el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa. Aquesta es basarà en la realització d'una sortida de camp guiada, a càrrec del Ramon Copons, Doctor en Ciències Geològiques i Director tècnic del CENMA.
 
La sortida tindrà lloc el dissabte 24 d'octubre de 2015. Trobada a les 9:00h al Centre d'Interpretació del Comapedrosa, a Arinsal. Després d'una breu presentació, que tindrà lloc en aquest mateix equipament, s'ascendirà pel camí de Percanela, fins a les bordes del mateix nom, i es retornarà fins al punt d'inici tot baixant pel camí de Ribassols. La sortida inclourà un desnivell positiu de 275 m i, per tant, es tracta d'una excursió de dificultat moderada. Cal, doncs, portar tot el material necessari (botes de muntanya, impermeable, esmorzar, etc.). L'activitat durarà unes 4h.
 
La geologia és la ciència que estudia la Terra, la seva història i els processos que li han donat forma. Durant la sortida descobrirem algunes de les roques i estrats principals de la capçalera de la vall d'Arinsal. Interpretarem l'estructura geològica de la part sud del parc i observarem els trets més característics del modelat glacial.
 
Places limitades: reserves al (+376) 742 630 o al correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .
 
Us hi esperem!!
 
Logos 24-10-15
 
 
26 i 27 de setembre de 2015. "Explora, observa i descobreix les Valls del Comapedrosa!"
 
Activitat organitzada en motiu del Dia del Parc
 
Activitat organitzada conjuntament amb "Els Petits Viatgers", oberta a tots els públics. Es tracta de fer una excursió en família des d'Arinsal fins al Pla de l'Estany, on dormirem en tendes de campanya. El punt de trobada serà al Centre d'Interpretació del Comapedrosa, a Arinsal, on tindrem la visita especial d'en Pocoyó, que ens donarà el punt de partida. Durant la durada de l'activitat, de dos dies, un dels tècnics del parc explicarà la flora, la fauna, les curiositats de l'entorn i el nom dels elements que hi trobarem, amb l'objectiu de descobrir la muntanya d'una manera entretinguda. Una vegada al lloc d'acampada, realitzarem diverses activitats (observació d'ungulats i micromamífers, jocs, etc.).
 
Activitat amb inscripció prèvia obligatòria abans del 24 de setembre. Places limitades. Trobareu més informació (inscripció, preu, etc.) al web de Els Petits Viatgers.
 
 
Logos
 
 
 
23 d'agost de 2015. Inauguració del Centre d'Interpretació del Comapedrosa
 
Acte inclòs al programa de la Festa Major d'Arinsal
 
El 23 d'agost de 2015 tindrà lloc, a les 13:45h, la inauguració del Centre d'Interpretació del Comapedrosa, situat a l'edifici sociocultural del quart d'Arinsal i amb una superfície de 182 metres quadrats. L'acte comptarà amb la presència dels honorables cònsols de la Massana i altres autoritats.
 
 
Invitació CIC
 
 
 
8 d'agost de 2015. ComARTpedrosa
 
Manifestacions artístiques al refugi de Comapedrosa
 
El 8 d'agost de 2015 tindrà lloc, al refugi de Comapedrosa, de 18:00 a 22:00h, el ComARTpedrosa, encapçalat pel Lluís Casahuga. Aquest esdeveniment inclourà diversos concerts, així com diverses projeccions relacionades amb la natura. Es projectarà el "Naturae Polis", guanyador d´Ull Nu, "Duality" d´Eric Rossell i "Not Himself Only" de Pol Escalé. També hi participaran l'Alèxia Navarro, amb una exposició, i el Susanna Ferran, amb un projecte per al Nepal. Per reservar, ja sigui per sopar o per dormir, cal trucar, abans del 6 d'agost, al (+376) 32 79 55.
 
 
comARTpedrosa v2 001
 
 
 
11 de juny de 2015. lII Sessió d'Acreditació de Guies
 
Activitat organitzada conjuntament amb el Parc Natural de la Vall de Sorteny
 
El Parc Natural de la Vall de Sorteny i el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa organitzen, dins el marc del conveni de cooperació tècnica que existeix entre ambdós espais naturals protegits, i amb l'objectiu de donar compliment a la legislació vigent, la III Sessió d'Acreditació de Guies. Hi podran participar tots aquells Guies acompanyants de muntanya, titulats abans del 2013, que desitgin realitzar activitats privades de guiatge a l'interior d'algun dels dos parcs. La sessió d'acreditació s'organitza amb la col·laboració de l'EFPEM (Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya d'Andorra), que des del 2013 ha incorporat aquesta sessió dins el bloc específic de muntanyisme de nivell 1.
 
La sessió tindrà lloc l'11 de juny de 2015, de 11:00 a 14:00h, i es farà al Centre de Natura de la Cortinada (parròquia d'Ordino). Aquesta d'acreditació és gratuïta, però es requereix inscripció, la qual s'ha de dur a terme abans del 5 de juny de 2015. Aquesta es pot realitzar mitjançant l'enviament d'un correu electrònic, en el qual s'especifiqui el nom i els cognoms, a qualsevol de les adreces de correu electrònic següents: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. o Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. . Trobareu més informació al document "Acreditació de guies 2015" i "Procediment acreditació i autorització guies 2015".
 
 
Acreditació guies 2013
 
Fotografia realitzada durant la sessió d’acreditació de 15 de novembre de 2013
 
 
 
4 de juny de 2015. "Comapedrosa: secrets d'un parc natural"
 
Presentació i projecció d'un documental realitzat pel Jaume Riba
 
El 4 de juny de 2015, a les 21:30h, tindrà lloc, al Teatre de les Fontetes de la Massana, la presentació i projecció del documental "Comapedrosa: secrets d'un parc natural", realitzat per Jaume Riba.
 
Us hi esperem!
 
 
Invitacio 4615
  
 
 
30 de maig de 2015. Dia Internacional de la Biodiversitat
 
Vosaltres sereu investigadors!!
 
En motiu de la celebració del Dia Internacional de la Biodiversitat, el Parc Natural de la Vall de Sorteny, el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, el Centre Andorra Sostenible i el Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya d'Andorra (CENMA), us conviden a participar a la V Jornada de la Biodiversitat d'Andorra, que tindrà lloc el 30 de maig de 2015.
 
Vosaltres sereu els investigadors! Diferents especialistes us ajudaran i us donaran pistes per descobrir les meravelles biològiques del nostre país. Es faran un total de quatre tallers arreu del territori per conèixer un grup biològic diferent o un determinat ambient. En el cas del taller organitzat pel Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, aquest versarà sobre ocells. Recorrerem les parts baixes del corriol i la pista del Pla de l'Estany, accés principal del parc, amb l'objectiu d'identificar, ja sigui visualment o auditiva, el màxim nombre d'espècies d'aquest grup biològic. La sortida, doncs, ens permetrà descobrir els ocells característics dels estatges montà i subalpí d'aquest emblemàtic espai protegit on, en total, hi nidifiquen unes 70 espècies diferents.
 
L'objectiu final és fer un catàleg de les espècies que trobem en aquest dia. Aquest catàleg s'enviarà posteriorment a totes les persones que hi hagueu col·laborat. Per assegurar el bon funcionament dels tallers es fixa un màxim 15‐20 persones per cada taller, així que cal apuntar‐se amb antelació. Per apuntar‐se podeu trucar al CENMA (+376 742 630) o enviar un correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. . Els tallers s'iniciaran a les 9.30h i, en el cas del taller del Comapedrosa, aquest començarà a l'equipament per a l'atenció dels visitants del parc.
 
 Jornada Biodiversitat 2015
 
  
 
23 de maig de 2015. Dia Europeu dels Parcs
 
Sortida guiada al Parc Natural de la Vall de Sorteny
 
El Parc Natural de la Vall de Sorteny organitza, amb la col·laboració del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, una sortida guiada a Sorteny en motiu del Dia Europeu dels Parcs. Aquesta efemèride celebra la declaració dels primers parcs nacionals europeus, fet que tingué lloc a Suècia l'any 1909. L'objectiu de la sortida, a càrrec del Sergi Riba i el Jordi Nicolau, és descobrir la biodiversitat, els ecosistemes i el paisatge del Parc Natural de la Vall de Sorteny.
 
L'excursió durarà unes 3 hores, i la sortida es farà des de l'aparcament de la canya de la Rabassa, on es troba l'oficina d'informació del Parc Natural de la Vall de Sorteny. Es prega confirmació per a reservar al telèfon 839 839 (Centre de natura de la Cortinada) o via correu electrònic: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .
 
Us hi esperem!
  
 
 
12 de maig de 2015. Vídeo sobre els Parcs Natural d’Andorra
 
Capítol de la sèrie “Estat Natural”
 
Ja podeu veure el capítol 36 de la sèrie audiovisual "Estat Natural", dedicat als Parcs Naturals d’Andorra. Aquesta sèrie pretén donar a conèixer la riquesa i la varietat del medi natural andorrà, així com la recerca que duu a terme el CENMA (Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra) de l'Institut d'Estudis Andorrans. La sèrie “Estat Natural” s’emet de dilluns a divendres, abans de L'Informatiu Migdia i de L'Informatiu Vespre d’Andorra Televisió. Podeu visualitzar el capítol dedicat als Parcs Naturals, però, mitjançant el següent enllaç.
 
 
Estat Natural
 
 
 
24 i 26 de març de 2015. Activitats en motiu del Dia Mundial de l'Aigua 
 
Activitats educatives al Punt 400 i a l'Esplai de la Massana
 
El Dia Mundial de l'Aigua va ser declarat per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 22 de març de 1993. En motiu d'aquesta efemèride, els dies 24 i 26 de març tingueren lloc dues activitats educatives organitzades pel parc, la primera al Punt 400 i la segona a l'Esplai de la Massana, amb l'objectiu de fomentar l'ús responsable de l'aigua a través de la realització de diversos experiments. Ambdues activitats foren dirigides per alumnes del CVN (Cos de Voluntaris per la Natura) i comptaren amb la participació de 41 nois i noies.
 
 
Dia Mundial Aigua 2015a Dia Mundial Aigua 2015b
 
Activitat educativa realitzada al Punt 400, a l'esquerra, i a l'Esplai de la Massana a la dreta
 
 
 
28 de febrer de 2015. Cancel·lada l'activitat "Descobreix els rastres de la fauna!!"
 
La sortida per detectar i identificar els rastres que deixen els animals damunt la neu ha estat cancel·lada
 
L'activitat "Descobreix els rastres de la fauna", prevista pel dissabte dia 28 de febrer al matí i organitzada pel Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, ha estat cancel·lada a causa de l'elevat risc d'allaus.
 
Preguem disculpeu les molèsties.
 
 
 
28 de setembre de 2014. Inauguració de "La gran fita"
 
Sortida fins al cim de Comapedrosa per inaugurar l'escultura de Joan Canal
 
L'acte d'inauguració de l'escultura "La gran fita" de Joan Canal tindrà lloc el diumenge 28 de setembre, a les 12:00h, al cim del Comapedrosa. Per això, el Comú de la Massana ha organitzat dues sortides per poder-hi assistir.
 
La primera opció consisteix en una sortida guiada que s'inicia, des de l'equipament per a l'atenció dels visitants del parc, el dissabte 27 de setembre a les 16:00h. Aquesta opció inclou la pernoctació al refugi de Comapedrosa. L'endemà s'ascendeix fins al cim, per participar a l'acte d'inauguració, i posteriorment, a les 14:00h, es dina al refugi de Comapedrosa.
 
La segona opció inclou la realització de l'ascens fins al cim de Comapedrosa, des de l'equipament per a l'atenció dels visitants, el mateix diumenge 28 de setembre al matí. En aquest cas, la sortida guiada comença a les 7:00h, i també inclou el dinar al refugi de Comapedrosa.
 
És important tenir en compte que cal confirmar l'assistència per a la pernoctació i el dinar al refugi de Comapedrosa i, per tant, la reserva és obligatòria (Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. o al telèfon 736 900 -Departament de Cultura-).
 
 
La gran fita
 
Maqueta de "La gran fita" de Joan Canal, exposada a l'Oficina de Turisme de les Fontetes durant l'estiu de 2014
 
 
 
4 d'octubre de 2014. Introducció als líquens del parc
 
Sortida guiada per conèixer un dels grups biològics més abundants però alhora més desconeguts
 
Activitat gratuïta organitzada pel Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, que es basarà en la realització d'una sortida de camp guiada. Aquesta comptarà amb la col·laboració de l'Alexis Rossell, estudiant de Ciències Ambientals que ha descobert fins a 21 noves espècies de líquens al Principat.
 
Sortida de camp: dissabte 4 d'octubre de 2014. Trobada a les 9:00h a la caseta d'informació del parc, al dic d'Arinsal (Arinsal), amb vehicles particulars. Es recorrerà el corriol i la pista del Pla de l'Estany. Es tracta, doncs, d'una excursió de dificultat moderada, i cal portar tot el material necessari (botes de muntanya, impermeable, esmorzar, etc.). També seria recomanable, en cas que sigui possible, portar una lupa de camp. L'activitat durarà unes 4h.
 
L'objectiu d'aquesta sortida és descobrir els principals tipus de líquens, així com algunes de les 382 espècies detectades fins a l'actualitat al país. Els líquens són organismes molt especials, atès que són resultat de la simbiosi entre un fong i una alga. El fong s'encarrega de donar suport i humitat a l'alga, i l'alga produeix, mitjançant la fotosíntesi, nutrients per al fong. La seva forta capacitat d'adhesió i la seva resistència i tolerància a la dessecació els permet colonitzar ambients on no poden créixer altres organismes. A més, algunes espècies són bioindicadores de la qualitat atmosfèrica.
 
Us hi esperem!!
  
 
 
Psudevernia furfuracea
 
Liquen epífit de l'espècie Pseudevernia furfuracea

Rhizocarpon geographicum

  Liquen crustaci de l'espècie Rhizocarpon geographicum
 
 
 
19 i 20 de juliol de 2014. "Els Petits Viatgers" visiten el parc
 
Acampada familiar al Pla de l'Estany
 
Els dies 19 i 20 de juliol de 2014 tingué lloc l'activitat "Explora, observa i descobreix les Valls del Comapedrosa!", organitzada per "Els petits viatgers" amb la col·laboració del parc. Hi participaren un total d'11 nens i 11 adults, que ascendiren fins al Pla de l'Estany tot fent diversos jocs i activitats de descoberta de la natura. L'activitat inclogué una acampada familiar al Pla de l'Estany, i comptà amb l'aparició estel·lar del Pocoyó, que vingué a saludar als participants just abans d'iniciar l'aventura.
 
 
  
Petits Viatgers 2014 01 
El Pocoyó saluda als participants a les rodalies de l'equipament per a l'atenció dels visitants
  
  
Petits Viatgers 2014 02

Fotografia dels nens que participaren a l'activitat, feta al Pla de l'Estany
 
 
 
7 de juny de 2014. Introducció a la identificació i fotografia de la flora del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa
 
Resultats principals de la sortida guiada
 
Aquesta activitat gratuïta, organitzada pel Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa en el marc del Dia mundial del medi ambient, es basà en la realització d’una sortida de camp guiada pel biòleg Jordi Nicolau, i amb la col·laboració del fotògraf Jordi Morera.
 
 
 
Logo dia mundial medi ambient 2014
 
 
 
La sortida tingué lloc el dissabte 7 de juny de 2014 i comptà amb la participació de 13 persones. Vam recórrer el Circuit Interpretatiu i la part més baixa de la pista del Pla de l'Estany, i vam identificar, comentar i fotografiar un total de 47 espècies de flora vascular. Podeu descarregar-ne el llistat mitjançant el següent enllaç.
 

 
Sortida flora 7-6-14  
Fotografia realitzada durant la sortida per identificar i fotografiar flora del 7 de juny de 2014
 
 
 
2 de novembre de 2013. 37è Aplec Excursionista dels Països Catalans

Xerrada sobre el parc

El 2 de novembre de 2013, a les 18:30h, tindrà lloc, a la sala gran de les Fontetes (la Massana), la xerrada "El Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa. Planificació i gestió d'un espai natural protegit al Principat d'Andorra". Aquesta activitat forma part del 37è Aplec Excursionista dels Països Catalans. Trobareu més informació sobre les diferents activitats de l'aplec (caminades, concerts, etc.) en aquest enllaç.

 
 
37 Aplec excursionista
  
 
 
12 d'octubre de 2013. Introducció a la geologia del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa
  
Sortida per descobrir la geologia i la geomorfologia d’un dels paratges més emblemàtics d’Andorra
  
Activitat organitzada pel Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, amb la col·laboració del CENMA (Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra) de l’Institut d’Estudis Andorrans. L’activitat es basarà en la realització d’una sortida guiada, que comptarà amb la col·laboració del geòleg Jose Quesada. L'activitat s'iniciarà a les 9:00h a la caseta d’informació del parc, al dic d’Arinsal (Arinsal), amb vehicles particulars. La sortida inclourà l’ascens per la pista del Pla de l’Estany. Es tracta, doncs, d’una caminada de dificultat moderada, i cal portar botes de muntanya. La sortida es donarà per finalitzada, cap a les 13:00h, altra vegada al punt d’inici.
  
L’objectiu d’aquesta activitat és fer una passejada per les zones més baixes i accessibles del Parc Natural, tot descobrint, amb l’ajuda de les explicacions de guies experts, les principals particularitats del medi físic de l’espai: tipus i origen de les roques, formació de les muntanyes, el modelatge glacial, etc. La geologia és la ciència que estudia la composició i l’estructura interna de la Terra, i els processos pels quals ha anat evolucionant al llarg del temps geològic. Els conceptes geològics, doncs, són imprescindibles per poder interpretar correctament els paisatges i les comunitats biològiques que trobem avui en dia.
 
Places limitades: reserves al (+376) 742 630 o al correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
 
  
 
Bassa de les Canyorques
 
  
 
21 de juliol de 2013. El “Trail to Salamanca” ha passat per Andorra!
  
El naturalista Geoff Dalglish visita el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa
 
El 20 de juliol de 2013 ens va visitar el Geoff Dalglish, naturalista sud-africà que està realitzant la travessa “Trail to Salamanca. Es tracta d’una recorregut a peu entre Gènova i Salamanca, de 2.500 km, que pretén servir de divulgació sobre la connectivitat entre zones de muntanya a Europa. La ruta va començar el passat 2 de juny, i preveu arribar a Salamanca a primers d’octubre, just quan s’iniciï el desè congrés mundial de "terres salvatges". Els objectius d’aquest congrés seran analitzar i debatre sobre la conservació i la restauració de la natura a diferents escales, i per reivindicar els espais que permeten oferir experiències i vivències intenses de contacte amb la natura. 
 
Geoff Dalglish 20-7-13
 
 
 
21 de juliol de 2013. Descobriu les papallones del parc!
 
Sortida guiada, organitzada pel CENMA, el 21 de juliol de 2013
 
Ens plau donar-vos a conèixer la propera activitat organitzada pel CENMA. Es tracta d’una sortida a la zona est del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, per conèixer les papallones, prevista pel proper 21 de juliol de 2013. La sortida serà conduïda pels autors del llibre “Les papallones diürnes d’Andorra”, Jordi Dantart i Jordi Jubany.
 
L’objectiu de la sortida és conèixer la diversitat i la biologia de les papallones més habituals d’Andorra. Es farà un recorregut des del poble d’Arinsal (trobada a la caseta d’informació del parc, abans del dic) cap a la Borda de la Coruvilla. Aquí deixarem el camí principal per anar cap a les Bordes dels Prats Nous  i el clot de Coma Aubosa. S’arribarà al coll de les Cases i d’aquí es baixarà cap al Mas de Ribafeta per tancar l’itinerari. La diversitat d’ambients ens permetrà trobar papallones diferents que aprendrem a diferenciar.
 
Trobareu més informació (inscripció, etc.) al web del CENMA (www.cenma.ad) o al correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. o per telèfon al (+376) 742 630. 
 
Papallones 21-7-13 
 
 
13 de juny de 2013. Fotografies de la sortida fins al Pla de l’Estany
  
Sortida de camp amb l’IES Francesc Lluch i Rafecas
 
El dijous 13 de juny de 2013 vam comptar amb la companyia d’una cinquantena d’alumnes i dos professors de l’IES Francesc Lluch i Rafecas de Vilanova i la Geltrú. Vam pujar fins al Pla de l’Estany i vam gaudir d’un dia radiant. Us adjuntem a continuació algunes fotografies realitzades durant la sortida.
 
 
 Sortida 13-6a Sortida 13-6b Sortida 13-6c
  
 
 
5 i 12 de juny de 2013. Activitats intergeneracionals al parc
 
Projecció de l’audiovisual “Un any al Comapedrosa” i realització d’una sortida guiada
 
El dimecres 5 de juny, a les 16:00h, es projectarà el documental “Un any al Comapedrosa”. Aquest acte, dirigit principalment a joves del Punt 400 i a padrins de la Casa Pairal de la Massana, es farà a la Closeta (la Massana). Posteriorment tindrà lloc una xerrada breu sobre la flora i la fauna del parc, així com sobre els canvis en el paisatge.
 
El dimecres 12 de juny es farà una sortida conjunta entre joves i gent gran. Aquesta tindrà lloc al Circuit Interpretatiu del parc. El punt de trobada serà la Farmàcia Garrallà, a la Massana. Cal tenir en compte, però, que les llistes d’inscripcions es tancaran el dia 10 a les 19:00 hores.
 
Ambdues activitats estan organitzades pel Punt 400, la Casa Pairal i els Departaments de Joventut, Socials i Medi Ambient del Comú de la Massana.
 
Esperem comptar amb vosaltres!”
 
 
Poster activitat intergeneracional 2013
 
 
 
26 de maig de 2013. Presentació de la cançó “Comapedrosa"
 
Estrena pública de la cançó del parc
 
Diumenge 26 de maig de 2013, a les 13:00h, s’estrena públicament la cançó “Comapedrosa” a la plaça de les Fontetes de la Massana, dins els actes d’Andoflora. El text de la cançó és obra del Jordi Botey i la Mònica Bordas, mentre que la música ha estat composada pel Jordi Barceló. L’acompanyament musical correrà a càrrec de la banda de música de la Massana (Grossband). Es tracta d’un acte públic obert a tothom, però especialment a nens i nenes d’entre 7 i 16 anys, els quals posteriorment podran participar en l’enregistrament. Aquest tindrà lloc el mateix diumenge, a partir de les 18:00h, al teatre de les Fontetes de la Massana.
 
Esperem amb il·lusió la vostra participació. 
 
 
Detall partitura
 
 
 
25 de maig de 2013. Dia Europeu dels Parcs
 
Sortida guiada al Parc Natural de la Vall de Sorteny
 
El Parc Natural de la Vall de Sorteny organitza, amb la col·laboració del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, una sortida guiada a Sorteny en motiu del Dia Europeu dels Parcs. Aquesta efemèride celebra la declaració dels primers parcs nacionals europeus, fet que tingué lloc a Suècia l’any 1909.
 
La sortida d’enguany cobra un caire cultural, a més de natural, amb una proposta de visita guiada per descobrir testimonis arquitectònics del patrimoni agroramader a la Vall de Sorteny. El recorregut farà la volta pel circ de l’Estanyó o de les zones de la Font de la Mata al Pla de Sorteny i de la Pleta del Racó.
 
Aquesta activitat, que és gratuïta i durarà unes 4h, s’iniciarà a les 9:00h des de la Caseta d’informació del Parc Natural de la Vall de Sorteny.
 
 
Cartell Dia parcs
 
 
  
El concurs de prats florits arriba a la parròquia de la Massana el 14 de juny de 2013!!
 
Us convidem a participar en aquesta iniciativa transfronterera.
 
Ja fa uns anys que els Parcs Nacionals i els Parcs Naturals Regionals francesos organitzen el concurs de prats florits (Concours agricole national des prairies fleuries). El funcionament bàsic d’aquest concurs consisteix en la realització d’una visita, a càrrec d’un jurat pluridisciplinar (botànics, paisatgistes, etc.) i en companyia del gestor o propietari corresponent, a cadascun dels medis herbacis participants. L’objectiu del concurs és determinar aquells prats o pastures que millor compleixin diversos paràmetres (valor paisatgístic, per exemple), tot premiant l’equilibri entre producció i biodiversitat.
 
L’equip tècnic del nostre parc, juntament amb el del Parc Natural de la Vall de Sorteny (parròquia d’Ordino), va participar, a títol d’observador, a l’edició 2012 d’aquest concurs, originàriament limitat a terres franceses. Enguany, però, està previst que aquesta iniciativa també inclogui territori andorrà. Així, doncs, el concurs de prats florits també es durà a terme, durant el 2013 i dins un projecte de col·laboració amb el Parc Natural Regional dels Pirineus de l’Ariège, a les parròquies de la Massana i Ordino, atès que són les que acullen els dos Parcs Naturals andorrans. La part andorrana del concurs tindrà lloc el 14 de juny de 2013. Es preveu, però, que aquest concurs es pugui dur a terme, en futures edicions, en tot el territori andorrà.
 
 
Prats florits 2012a
 
Portada del fulletó informatiu de l’edició 2012
 
Prats florits 2012b
 
Participació, com a observador, de l’equip tècnic del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa a l'edició 2012 del concurs
 
 
 
L’edició 2013 d’aquest concurs, doncs, estarà oberta a la participació de qualsevol propietari o gestor de prats o pastures de la parròquia de la Massana que ho desitgi. Si esteu interessats en participar-hi, poseu-vos en contacte amb el Departament de Medi Ambient del Comú de la Massana (+376 736 900 / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. ).
 
Anirem actualitzant aquesta pàgina a mesura que disposem de més informació. Us recomanem, però, que visiteu també la pàgina web del concurs (www.prairiesfleuries.fr), actualment en fase d’actualització. 
 
 
 
24 i 28 d’abril de 2013. Activitats incloses en el cicle “Parlem de natura protegida”
 
Xerrada sobre el parc i sortida de camp organitzades per l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell
 
L’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell acull, durant el mes d’abril, el cicle “Parlem de natura protegida”. Aquest inclou xerrades sobre els parcs naturals d’Andorra (Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa i Parc Natural de la Vall de Sorteny), que tindran lloc el 24 d’abril a les 20h, i una sortida de camp, la qual es farà el 28 d’abril. El cicle també inclou activitats relacionades amb el Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i els Espais Natural 2000 de la comarca veïna de l’Alt Urgell. Per inscriure-us o per obtenir més informació, poseu-vos en contacte amb l’Espai Ermengol (+34 973 353 057 / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. ).
 
Parlem de natura protegida
 
Pòster informatiu del cicle "Parlem de natura protegida"
 
 
 
10 de març de 2013. Descobreix els rastres de la fauna!!
 
Resultats de la sortida per detectar i identificar els rastres que deixen els animals damunt la neu
 
Durant la sortida que tingué lloc el 10 de març, la qual va comptar amb la participació de 14 persones i va incloure l'ascens fins a la Coruvilla, vam detectar els rastres de les següents espècies (ordenades alfabèticament segons el nom comú): cabirol Capreolus capreolus (petjades i excrements), esquirol Sciurus vulgaris (pinyes rosegades), gos Canis familiaris (petjades), guineu Vulpes vulpes (petjades i excrements), isard Rupicapra pyrenaica (petjades i excrements -foto inferior-), llebre Lepus europaeus (excrements i petjades), picot Picidae (rastres d'alimentació), rata cellarda Eliomys quercinus (excrements), ratolí de bosc Apodemus sylvaticus (excrements) i teixó Meles meles (petjades).
 
 
Rastres 10-3a
 
Rastres 10-3b
 
Rastres 10-3c
 
Rastres 10-3d
 
Rastres 10-3e excrements isard
 
  
Afegir, a títol informatiu, que durant la sortida també vam identificar, ja sigui visualment o auditiva, les següents espècies d’ocells (ordenades alfabèticament segons el nom comú): corb Corvus corax, mallerenga blava Cyanistes caeruleus, mallerenga carbonera Parus major, mallerenga petita Periparus ater, merla comú Turdus merula, pica-soques blau Sitta europaea, pinsà comú Fringilla coelebs, pit-roig Erithacus rubecula, roquerol Ptyonoprogne rupestris i voltor comú Gyps fulvus.
 
Us convidem a descarregar el dossier “Identificació de rastres i seguiment de fauna a la neu” elaborat pel biòleg David Guixé. En aquest document trobareu les característiques bàsiques de la majoria de rastres que vam identificar durant la sortida, així com una introducció sobre aquesta temàtica.
  
 
 
27 d’octubre de 2012. Què es fa en un Parc Natural? 
 
Passejada fins al Pla de l’Estany per conèixer les interioritats de l’espai protegit

Activitat organitzada pel Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, amb la col·laboració del CENMA (Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra) de l’Institut d’Estudis Andorrans. L’activitat es basa en la realització d’una sortida de camp a càrrec del biòleg Jordi Nicolau, tècnic de l’òrgan gestor del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa.

Sortida de camp: dissabte 27 d’octubre de 2012. Trobada a les 9:00h a la caseta d’informació del parc, al dic d’Arinsal (Arinsal), amb vehicles particulars. La sortida inclourà l’ascens per la pista i el corriol del Pla de l’Estany, recorregut habitual durant les sortides realitzades a l’interior del parc. Es tracta, doncs, d’una caminada de dificultat moderada. Cal portar, com a mínim, botes de muntanya i roba d’abric. La sortida es donarà per finalitzada, cap a les 13:00h, altra vegada al punt d’inici.

La majoria d’activitats organitzades des de l’òrgan gestor de espai protegit solen tenir, com a protagonista principal, algun element, grup o àmbit del medi natural. Aquest és el cas, per exemple, dels cursos sobre flora, vegetació llenyosa o cants d’ocells, o de la sortida per observar la serenalla pallaresa que tingueren lloc en anys anteriors. Enguany, però, volem anar més enllà i obrir les portes de la gestió del parc a tothom que hi estigui interessat. La present activitat, doncs, pretén ensenyar i explicar, de forma rigorosa però amena, les principals actuacions i projectes que s’han dut a terme a l’interior del parc, amb l’objectiu de donar compliment als objectius pels quals es declarà: protegir, conservar i millorar els valors naturals i culturals de l'espai, a fi que les generacions actuals i futures en puguin gaudir, i promoure la recerca, l'educació ambiental i l'ús públic de forma sostenible, amb respecte a les activitats tradicionals.

Durant la caminada es presentaran els principals projectes i actuacions que s’han dut a terme al sector del Pla de l’Estany (comptatges de visitants, regulació de l’accés motoritzat, instal·lació d’elements de senyalització, creació d’equipaments perifèrics, tasques de monitoratge, actuacions de restauració paisatgística, etc.). A més, es preveu que, en un futur, es puguin dur a terme sortides similars en altres sectors del parc.

Places limitades: reserves al (+376) 742 630 o al correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

 
 Banderola orientativa installada el 2012 a la Coruvilla Jordi Nicolau-BIOCOM  Cartell interpretatiu installat al rec dAreny el 2010 Jordi Nicolau-BIOCOM  
 
Banderola orientativa instal·lada el 2012 a la Coruvilla, a l'esquerra, i cartell interpertatiu col·locat al rec d'Areny el 2010, a la dreta (Jordi Nicolau-BIOCOM)
 
 
Mur del camí del rec dAreny arreglat el 2008 Jordi Nicolau-BIOCOM
 
Mur del camí del rec d'Areny refet el 2008 (Jordi Nicolau-BIOCOM)
 
 
 
19 de setembre de 2012. Presentació d’un monogràfic de Parcs Naturals d’Àgora Cultural
 
La publicació inclou un article sobre el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa
 
El dimecres 19 de setembre de 2012, a les 20:00h, es presentarà el número 19/20 de la revista de l’associació Àgora Cultural -formada per vint-i-una entitats-, juntament amb un monogràfic sobre Parcs Naturals, amb el suport del Ministeri de Cultura. Durant l’acte, que tindrà lloc a la Biblioteca Comunal de la Massana, es lliurarà un exemplar de la revista als assistents. En la publicació s’homenatja l’estudiós Manuel Anglada.
 
 
Detall article Comapedrosa
 
Detall de l'article sobre el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa
 
 
 
20 de setembre de 2012. El senderisme en els models turístics pirinencs
  
Sessió inclosa en les jornades “Experiències en gestió de camins, mobilitat i turisme a l’Alt Urgell i a Andorra”
  
El matí del dijous 20 de setembre de 2012 tindrà lloc, al Teatre de les Fontetes de la Massana, la sessió “El senderisme en els models turístics pirinencs”. Aquesta activitat, organitzada pel Comú de la Massana i l’IDAPA (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran), amb la col·laboració del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, s’iniciarà a les 10:00h i s’allargarà fins a les 14:00h. Es tracta d’una activitat oberta (no es requereix inscripció) i gratuïta per a qualsevol persona que hi estigui interessada. Trobareu més informació al web www.idapa.cat.
  
La sessió esmentada s’engloba en les jornades “Experiències en gestió de camins, mobilitat i turisme a l’Alt Urgell i a Andorra” (setembre-octubre 2012). Aquestes jornades inclouen altres sessions i visites tècniques relacionades amb aquesta temàtica, amb l’objectiu principal de propiciar la trobada dels diferents actors que treballen en aquest camp per debatre conjuntament les estratègies de cooperació per a la valorització i promoció dels camins i del senderisme. 
 
Portada quadríptic IDAPA
 
Portada del programa de les jornades, que podeu obtenir des del web de l'IDAPA.

 

4 d’agost de 2012. Sessió d'anellament científic d'ocells!
 
Participa en una sessió d’anellament científic d’ocells! 
 
El Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa i el CENMA (Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra) de l’Institut d’Estudis Andorrans us conviden a una sessió d’anellament científic d’ocells. Aquest mètode d’estudi es basa en el marcatge individual de les aus mitjançant anelles, fet que ens permet obtenir molta informació sobre la biologia i els desplaçaments de les diferents espècies. Alhora, també ens permet conèixer paràmetres poblacionals, com la taxa de supervivència, l’èxit reproductor, etc. 
 
La sessió d’anellament tindrà lloc el dissabte 4 d’agost a la part baixa de la pista del Pla de l’Estany. L’activitat és gratuïta i no es requereix inscripció. N’hi ha prou, doncs, amb arribar a l’equipament per a l’atenció dels visitants del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, que es troba prop del dic d’Arinsal i que serà el punt d’inici de l’activitat, a les 9:00h. La sessió d’anellament s’allargarà fins a les 13:00h. 
 
L’anellament anirà a càrrec del Jordi Dalmau, tècnic especialista forestal i anellador expert, i les explicacions comptaran també amb la participació del Jordi Nicolau, biòleg. Per més informació podeu contactar amb el CENMA (Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. ) o amb l'òrgan gestor del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa (Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. ).
 
Us hi esperem!!
 
 Acció pota anellada
 
Fotografia realitzada durant una sessió d'anellament científic d'ocells
 
 
 
24 de maig de 2012. Dia Europeu dels Parcs
 
Conferències sobre el paper social i econòmic dels espais protegits
 
El 24 de maig és el Dia Europeu dels Parcs, data en què es commemora la declaració dels primers parcs nacionals europeus, fet que tingué lloc a Suècia el 24 de maig de 1909. Per celebrar aquesta efemèride, el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa i el Parc Natural de la Vall de Sorteny us conviden a la següent activitat:
 
"Dia Europeu dels Parcs: el paper social i econòmic dels espais protegits". A la Biblioteca Comunal de la Massana (la Massana) el 24 de maig de 2012, de 20:15 a 21:55h.
 
20:15. Presentació institucional.
20:25. "El paper social i econòmic dels espais protegits: alguns exemples" (a càrrec de Jordi Nicolau, tècnic del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa).
20:55. "El Parc Natural de la Vall de Sorteny" (a càrrec de Sergi Riba, director del Parc Natural de la Vall de Sorteny).
21:25. "El Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa" (a càrrec de Jordi Nicolau, tècnic del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa).
 
Us hi esperem!!
 
Curs identificació auditiva
 
Curs identificació auditiva
 
 
 
 
Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates