Avui123
Mensual2923
Visites142094

Traductor

Catalan English French German Portuguese Russian Spanish

                      

Excursionisme

 

L'excursionisme és la millor manera de conèixer el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, atès que l’espai compta amb un ric patrimoni de vials, camins i corriols d’ús peatonal, que permeten arribar a la major part d’indrets. Els camins estan marcats amb marques grogues o amb les blanques i vermelles del GR o amb les grogues i vermelles del GRP, i hi ha nombrosos elements de senyalització orientativa.

 

Senyalització horitzontal del GRP (Jordi Nicolau-BIOCOM)

  

Exemple de cartell orientatiu del parc (Jordi Nicolau-BIOCOM)

 

Per tot plegat, la pràctica de l’excursionisme està molt estesa a la zona, fins al punt que actualment és l’activitat humana més important a l’interior del parc. L’espai protegit comprèn un ampli ventall d’itineraris i senders en gradació de dificultat, incloses dues variants del sender de llarg recorregut GR-11, que travessa els Pirineus del Mediterrani a l’Atlàntic, i el GRP, recorregut d’uns 100 Km que travessa pràcticament tot Andorra.

  

Excursionistes a la part baixa del camí del refugi de Comapedrosa (Jordi Nicolau-BIOCOM)

 

Per més informació sobre la xarxa de camins del parc, vegeu els apartats Mapa del parc i Equipaments i itineraris.

  

Visites guiades i sortides a cavall

  

Durant l’estiu, el parc ofereix la possibilitat de participar en sortides guiades, a càrrec de guies de muntanya titulats, o de dur a terme passejades a cavall acompanyats per un guia coneixedor del terreny i expert en cavalls. Trobareu més informació a l’apartat Visites guiades.

 

 Excursió a cavall (Jordi Nicolau-BIOCOM)

  

Àrees de repòs

  

A l’interior del parc no està permès encendre foc, però a la perifèria immediata de l’espai protegit hi ha dues àrees de repòs amb bancs, taules i barbacoes. La primera es localitza a la capçalera de la carretera de Comallempla, a la roca de la Sabina, i l’altra es troba al riu Pollós, a poca distància de l’equipament per a l’atenció dels visitants però a l’altre costat (al nord) del dic d’Arinsal. Aquesta darrera permet gaudir de l'espectacular salt d'aigua del riu Pollós i disposa d'un pont que accedeix fins al Circuit Interpretatiu. Per conèixer la situació exacta d’ambdues àrees, vegeu el Mapa del parc. Cal dir, a més, que la primera de les àrees esmentades disposa d’un mirador panoràmic del parc (vegeu l’apartat Equipaments i itineraris).

  

 Aspecte hivernal de l’àrea de repòs de la roca de la Sabina (Jordi Nicolau-BIOCOM)

 

Observació de fauna i flora

 

La gran diversitat d'ambients presents al Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa el converteixen en un indret idoni per descobrir la flora i la fauna pirinenques.

El Circuit Interpretatiu és molt recomanable per conèixer la natura de les zones més baixes (vegeu l’apartat Equipaments i itineraris), i tothom interessat en descobrir les espècies florístiques i faunístiques principals de l’espai protegit té a la seva disposició els fulletons "On observar flora" i "On observar fauna", que descriuen alguns dels indrets més interessants per descobrir la natura del parc.

 

 Safata d’un dels elements de senyalització interpretativa del Circuit Interpretatiu
  
 
 Grupet d’isards (Rupicapra pyrenaica), una de les espècies més emblemàtiques de l’alta muntanya pirinenca (Jordi Nicolau-BIOCOM)

  

Geocerca al Circuit Interpretatiu

 

 

La geocerca (o geocaching) és una activitat ludicoesportiva que consisteix en buscar “tresors” amagats mitjançant un GPS. Actualment existeix una activitat de geocaching al parc, concretament al Circuit Interpretatiu i disponible des de l'1 de juny fins al 31 d'octubre, dirigida a famílies amb nens. En aquest cas els “tresors”, que estan amagats en diferents indrets d'aquest equipament perifèric, són petits recipients plàstics, la situació dels quals es descriu al fulletó corresponent (també disponible en castellà). Dins de cada recipient hi ha un paper amb una frase. Cada frase conté unes paraules ressaltades en un color diferent que haureu d’escriure a la casella corresponent d’aquest full. Aquestes paraules, ordenades correctament formulen una nova paraula. Quan obtingueu totes les paraules podreu formular una pregunta per a poder completar el joc. És important, doncs, que porteu llapis o bolígraf. Si trobeu tots els tresors i retorneu el fulletó omplert al Centre d’Interpretació del Comapedrosa,  a la Caseta del parc o a l’Oficina de Turisme de les Fontetes, a la Massana, rebreu un obsequi

  

 

gyu

Portada del fulletó de geocerca al Circuit Interpretatiu

 

  

 

 

     

Diari de l'explorador

 

 

 

Llibret d'activitats i jocs, adreçat a infants d'entre 5 i 12 anys. El podeu trobar a l'equipament per a l'atenció dels parcs i a l'Oficina de Turisme de la Massana. Amb aquest diari, que també podeu descarregar des d'aquest enllaç (també disponible en castellà), els petits exploradors descobriran els secrets d'aquest espai protegit.

 

 

 

Portada diari explorador

Portada del diari de l'explorador

 

 

 

 Altres activitats

 

A l’interior del parc és possible recollir bolets, fruits del bosc i plantes aromàtiques o medicinals, però sempre respectant la normativa del parc. Alhora, a l’hivern hi podem practicar l’esquí de muntanya o les passejades amb raquetes. En aquest cas, però, és imprescindible que, a part de respectar la normativa, ens informem prèviament del risc d’allaus (vegeu l’apartat que fa referència a Seguretat i riscos naturals).

 

Senderisme

 

Caminar per la muntanya és la manera més senzilla, saludable i divertida de passar un dia amb la família o amb els amics. La Massana t’ofereix una xarxa de camins i recorreguts per diversos boscos, valls i serralades, molts utilitzats antigament pels pastors. Descobriràs el rastre d’una allau, les petjades d’un animal o una espècie vegetal d’alta muntanya.
www.comapedrosa.ad

Excursions guiades a l’estiu.
Tots els dies de la setmana.
Preu: 8€. Infants menors de 12 anys gratuïts.
Més informació i reserves:
Oficina de turisme de la Massana
Tel.: (+376) 835 693
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.  
www.lamassana.ad

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates