Parc Natural del Comapedrosa rebrà la distinció com a RESERVA STARLIGHT

  17/12/2022

Fotografia: Joel Saura
Parc Natural del Comapedrosa rebrà la distinció com a RESERVA STARLIGHT
l Parc Natural del Comapedrosa rebrà la distinció com a RESERVA STARLIGHT. Què és una RESERVA STARLIGHT? És un entorn natural, accessible o no, que presenta unes condicions de preservació de la foscor excel·lents. És la màxima figura de certificació que atorga la Fundació Starlight.
 
La Fundació Starlight, el màxim referent a nivell mundial pel que fa a la protecció del cel fosc, ha donat llum verda a l’acreditació de la Massana amb la doble certificació de Destinació Turística Starlight, pel que fa a la parròquia, i Reserva Starlight, pel que fa al Parc Natural del Comapedrosa.
 
La cònsol major, Olga Molné, ha explicat que els informes dels auditors confirmen que “a la Massana hi tenim el cel més fosc de tot el país i un dels millors del sud d’Europa”. Els auditors van realitzar l’avaluació de la candidatura el passat mes de novembre, tant a nivell astrofísic com astroturístic, La Fundació ja ha fet arribar l’informe favorable i s’espera que l’entrega formal de la certificació es pugui fer a principis d’any.
 
El conseller de Medi Ambient, Sergi Gueimonde, ha explicat que es va decidir impulsar la certificació després de comprovar el gran èxit de les sortides d’observació astronòmica que es van fer durant la Pitavola del Comapedrosa. El consultor i guia astrofísic, Alex Roig, ha remarcat la rapidesa amb que s’ha produït el procés de certificació, cosa que atribueix a la gran qualitat del cel fosc, un enllumenat públic respectuós amb l’entorn i les bones infraestructures turístiques.
 
Gueimonde ha assegurat que tot i que el Comú de la Massana compleix amb els paràmetres de qualitat del cel fosc, es continuarà treballant per ser cada cop més respectuosos amb el medi ambient i ama la salut de les persones, ja que està demostrat que la il·luminació excessiva o incorrecta influeix a l’estat de salut dels éssers vius. Per això, un dels aspectes que han valorat els auditors és que la Massana compta amb un tipus d’il·luminació càlida, que a la nit, de lluny, es veu amb un to grogós i que no es propaga al seu voltant. A més, també van considerar adient el tipus de fanals, que miren cap al terra sense escampar la llum cap a l’hemisferi superior.

Fotografia d'ALEIX ROIG